Първият симпозиум по практическа диететика в България ще помогне на медицинските специалисти у нас да подобрят работата си с пациенти с наднормено тегло и затлъстяване

Симпозиум на тема „Затлъстяване и коморбидни състояния – предизвикателства в практиката“ ще събере на едно място експерти от 10 ключови медицински области, за да покаже ползите от мултидисциплинарния подход в грижата за пациента с проблемно тегло. Първото издание на серията симпозиуми „Морски диетологични дни“ ще се проведе в комплекс „Златни пясъци“ в периода 31 март – 2 април и ще представи доказано работещи клинични практики, предизвикателства, казуси и новости, свързани със затлъстяването. В рамките на 3 дни са планирани 5 научни сесии с включени дискусии, които ще бъдат допълнени от тематични практикуми в областта на приложната диететика. Те ще запознаят участниците с подходи и инструменти, които ще им помогнат да подобрят диагностицирането и терапията на проблемите, касаещи контрола върху теглото.

Най-обхватният симпозиум по практическа диететика в България се организира от Национална асоциация „Практическа диететика и интегративна медицина“ с председател проф. д-р Дарина Найденова, специалист по хранене и диететика. Тя ще бъде един от 20-те лектори на събитието, сред които специалисти в различни области, включително хранене и диететика, ендокринология, кардиология, психиатрия, психология, УНГ, генетика, коремна хирургия, вътрешни болести, обща медицина.

„Основната цел на тазгодишния симпозиум по затлъстяване е да подобри компетентността относно терапията на затлъстяването, както и да насърчи формирането на мултидисциплинарни екипи и комуникацията между различните специалисти. Вярвам, че интегративният подход е този, който може да промени съдбата на човека със затлъстяване“ – коментира проф. д-р Найденова, която е част от организационния комитет на събитието, заедно с д-р Татяна Бойкова, д-р Татяна Иванова – Матева, д-р Ивелина Гергова и Боряна Герасимова, основател на биотехнологичната компания Re:Gena.

Събитието е насочено към медицински специалисти, които срещат в работата си проблема затлъстяване, включително общопрактикуващи лекари, специалисти по хранене и диететика, интернисти и профилни специалности, кардиолози, ендокринолози, акушер-гинеколози, ортопеди, хирурзи, УНГ специалисти, психолози. То ще бъде от полза и на специализанти, докторанти, фармацевти и студенти по медицина и фармация с интерес в менажирането на затлъстяването. Желаещите да се включат могат да се запознаят с програмата и да се регистрират за участие на www.sea.napdim.org.

Организаторите

Национална асоциация „Практическа диететика и интегративна медицина“ работи за повишаване на здравната и хранителна култура на медицинските специалисти и населението в България. Чрез дейността си организацията насърчава здравословното, профилактичното и диетично хранене, популяризира подходи и инструменти за изграждането на високоефективни, персонализирани хранителни режими. Екипът на асоциацията е ангажиран с провеждането на образователна, научна и практическа дейност в областта на храненето и диететиката, съобразена с последните световни тенденции и научни достижения в тази област.