Ако сте собственик на фирма или заемате мениджърска длъжност, непременно прочетете статията докрай.

Мениджърите и собствениците на фирми допускат една основна грешка – стремят се да се занимават с всичко, което могат. Такъв подход имат и към подчинените си, като им вменяват всякакви дейности. Това е пагубно за бизнеса. За да имате печеливш бизнес е нужно да управлявате правилно времето си.

Не е нужно да се занимавате с дейност, която ви отнема време, а ви носи или спестява 100 лв. и която може да възложите на друг изпълнител, дори и външен. Вместо това се заемете с дейност, която може само вие да извършите и от която ще изкарате 1 000 лв.

В днешно време повечето хора изпълняват много повече задачи, отколкото длъжността им предполага. Тоест, всеки изпълнява няколко различни длъжности, а е нает само за една. Същото е и с мениджърските позици. Не е нужно да се губят часове работа в това сами да си поддържате уеб сайта или фейсбук страницата, ако сте собственик или мениджър на фирма. Не е нужно да вменявате тази длъжност и на секретарката или друг служител. Защото през времето, което ще отделите за подобни дейности, е много по-добре да се занимавате с това, което ще ви изкара много повече пари, отколкото ще ви спести, ако не наемете специалист по поддръжка на фейсбук страница или уеб сайт. Няма как да имате печеливш бизнес, ако като собственик или мениджър си запълвате времето с дребни задачи.

Същото е и с канцеларските материали или така наречените офис консумативи. Докато се ровите да проучвате откъде да поръчате най-евтина хартия, ще загубите време, в което може да спечелите стотици хиляди левове за фирмата, место да спестите 3 лв. Просто работете с фирми доставчици на канцеларски материали, за които това е основна дейност и това правят по цял ден – проучват и следят пазара и знаят откъде този месец да закупят консумативи за офиса ви, че да е най-изгодно. И така нататък, и така нататък… примери много.

Преразпределете задачите си така, че вашите задължения да са свързани само с дейности, от които се изкарват пари, а не да се спестяват. Приложете същото правило и за служителите си. А за всяка дребна дейност ползвайте услугите на външни консултанти или изпълнители. Така много скоро ще имате печеливш бизнес.

Вече е много лесно в интернет да намерите хора, работещи на свободна практика или малки фирми, които могат за доста изгодни хонорари да извършват необходими за вас услуги. А вие и вашите служители да се съсредоточите по важните задачи, които ще подобрят ефективността на фирмата ви и ще увеличат приходите.

Забравете за „Това мога да го направя и сам“, „Това може да го прави и секретарката“, „Това може да го прави и еди кой си служител“. Не! Това е най-грешното решение и е основната причина нещата да не вървят във всяко отношение – приходи, проблеми, хаос, текучество, недоразумения и дори скатаване от работа на служителите.

Колкото повече натоварвате себе си и служителите си със задачи, особено ако не са свойствени за длъжността, толкова по-бързо ще се затрупате с проблеми и процесът може да стане необратим.

Всеки мениджър задължително трябва да управлява времето си. И да го запълва само със задачи, които ще носят пари и развитие на фирмата. Не е важно дали работите по 12 часа на ден. А е важно какво точно правите през тези часове. Защото за 1 час работа на ден може да изкарате повече пари, отколкото за 12 часа. Всичко зависи от задачите, които изпълнявате. Съсредоточете се върху това колко пари изкарвате, а не колко да спестите за разходи от заплати и хонорари.

Наемайте хора, които да вършат дреболиите и не си губете времето.

Ето и план как да организирате времето си правилно:

Наемете си помощ за домашните нужди и задължения.
Не се занимавайте с дребни задачи.
Наемете си личен асистент.
Не чувствайте вина, че си почивате.
Установете кои са най ефективните ви часове.

И така, не е нужно да чистите, пазарувате, да водите децата на уроци. Това разсейва, разкъсва времето и уморява. Това са дейности, които може да върши всеки. Наемете домашен помощник, който ще е доволен за това, че ще си запълни времето и ще изкарва и пари от това.

Освободете се от дребните задачи. Това са всички онези неща, които правите, защото „това мога да го правя и сам“. Звучи лесно да публикувате сами снимки и статуси във фейсбук страницата на фирмата. Е, но то само това е отбиване на номера. За да я развиете ефективно, трябва да познавате детайлно фейсбук и като софтуер, и като правила и да отделите часове дневно, за да разработвате и общувате с почитателите. Е, не прехвърляйте това и на секретарката. Тя може да ви е от помощ в много по-специфични за бизнеса дейности. Напишете на лист с какво се занимавате и като прочетете след това какво всъщност правите ще разберете, че много от дейностите само ви губят времето. Преразпределете ги и се освободете от тях.

Личният асистент не е разход за още една заплата. Личният асистент е дясната ви ръка. С личен асистент (което е различно от секретарка на фирмата) вашата сила и ефективност се удвоява.

Почивайте си колкото може повече. Така умът ще е бистър за креативност и важните дейности. Не забравяйте, че по-добре да работите 1 час, но да сключите успешни сделки, отколкото 12 часа изпълнени с дребни занимания. Да изпиете по едно кафе с евентуален клиент или бизнес партньор е много по-правилно, отколкото цял ден да пишете и пращате оферти по имейл на кого ли не.

Тествайте, докато установите, в кои часове от денонощието работите най-добре и ефективно.

Ако въведете тези промени и ги спазвате, много скоро ще започнете да печелите много повече пари.