Автор: Антония Петрова, списание Палитра стил – PalitraStyle.com

Модата в бизнес облеклото сякаш е застинала в своя консерватизъм. За някои дами този стил вероятно изглежда скучен, но няма как да не се съобразяваме с неговите постулати, ако искаме да изглеждаме надеждни и сериозни в сферата, в която работим.

Все пак нещата не са толкова драматични и отчайващи. Стига да имаме представа за основните правила на обличане в бизнеса, можем да внасяме с успех модни акценти, които ще подчертаят добрият ни вкус и индивидуализъм.

Изчистен силует

Строгият силует е задължителен, независимо дали ще сте облечена в пола, панталон или рокля. Това означава права пола или рокля с дължина до средата на коляното, класически панталон с дължина до средата на тока на обувката. Забележете – всякакви разкроявания и вереви в края на дрехата ще ги направят фриволни, всекидневни или изобщо дрехи, подходящи за други места и поводи, но в никакъв случай за офис. Ако изберете рокля, тя трябва да бъде с къс или дълъг ръкав. Ако е без ръкави, то тя задължително трябва да бъде носена със сако. Имайте предвид, че роклята не се числи към най-строгото бизнес облекло.

Правата пола и класическият панталон успешно се съчетават с риза в класическа кройка или копринена блуза (шемизета) с дълъг ръкав, (деколтето не трябва да е дълбоко). Сакото е задължителна част от ансамбъла. То ще ви придаде наистина сериозен и уверен вид. Изискването към него е отново да бъде обрано и класическо – ръкавите да са дълги (в никакъв случай не се изкушавайте те да бъдат къси или тричетвърти). Модните тенденции при сакото обикновено се проявяват в  реверите, вталеността  и дължината.

Строги цветове

Да, отново стигаме до “скучните“ цветове: черно, тъмно синьо, сиво. Но те се отнасят за полата, панталонът, сакото. Те са задължително едноцветни. Всъщност така се предоставя прекрасната възможност да бъдат съчетани с ризи или блузи в бяло, светло синьо, пепел от рози, бежово, резеда и пр. , както и в някои семпли цветови десени (например тънко райе). Тези приятни и ненатрапващи се комбинации придават свежест и изтънченост на всяка дама, облечена в тях.

Качествени материи

В деловия свят не трябва да изглеждате евтино. Хубавата кройка на дрехата и подходящите цветове могат да се подчертаят единствено с качествените материали, от които са изработени. Студена вълна, коприна, памук – това са материите, към които трябва да се придържате, ако искате да изглеждате елегантно в делови стил.

Аксесоари

В деловия стил можете да си позволите пръстени – най-много два. Обикновено това са брачна халка и годежен пръстен. Обици – избягвайте обемни и висящи. Колие – много семпло. Подходящите метали са злато, сребро, платина. Камъните по тях, ако ги има, трябва да са малки и ненатрапчиви. Няма да сбъркате, ако заложите на перлите.

Обувките и чантата ви също трябва да бъдат строги, за да се впишат в този стил. Обувките могат да бъдат от черна или кафява естествена кожа, за предпочитане с нисък, дебел ток, всъщност те ще бъдат едни от най-удобните обувки, които притежавате. Чантата е със средна големина, без висящи пискюлчета, шалчета, верижки или големи метални орнаменти по нея.

Ако полата или панталонът има гайки за колан, то задължително сложете такъв и то от естествена кожа. В никакъв случай не оставяйте гайките празни.

Възможности

Ако искате да бъдете различна, да внесете моден елемент в своя делови стил, можете да го направите. Например много ви допада ярък моден цвят – изберете брошка с този цвят или си вземете шал или фишу, в който присъства тази багра.

Ползи

Ако на някои от вас бизнес стилът на обличане им се струва скучен, то специално за тях  пишем тези редове. Има няколко важни ползи от този стил: тъй като както споменахме още в самото начало този стил на обличане е твърде консервативен, това означава, че не е необходимо непрекъснато да си купувате нови костюми. Ако бизнес дрехите ви за с подходящата кройка, цвят и материал, то можете да ги носите няколко години – просто мода им не минава толкова бързо. Всъщност няма да бъде силно да се каже, че те винаги са на мода. Всичко в този стил е подбрано така, че да дава приятен изглед на вашето лице и тяло. Ако сте облечени, според изискванията на деловия стил, бъдете сигурни, че отсрещната страна ще ви възприеме по най-добрия начин. Понякога просто е необходимо физическата красота леко да се загатне, за да може да изпъкнат интелектуалните ви заложби и професионализъм.