Инсталацията „Седмият милион“ открива фестивала ФотоФабрика 2021

 

Събитието започва на 27 януари – Международният ден в памет на жертвите на Холокоста с вернисаж от 17:30 до 19:30 ч.

Инсталацията е специално създадена за пространството на Експозицията за национално помирение (филиал на РИМ София, бивше Гарнизонно стрелбище).

„Седмият милион“ съчетава серия фотографии на Фелия Барух, направени през 2020 г. в най-голямото европейско гробище – лагерът на смъртта Аушвиц-Биркенау с аудио, видео и сценографски намеси на Момчил Алексиев.

„Музеите и мемориалите са важни пространства за съхранение на паметта и за учене.
Чрез комплекс от визуални средства ще създадем система за споделяне и ще превърнем едно място, което само по себе си е хранилище на миналото, в смислено пространство за възпоменание и размисъл“ – това е част от концепцията на фондация ФотоФабрика, каза ръководителят на екип Еми Барух. „Търсим активен диалог с млади автори, които да продължат развитието на темата. България е поела ангажимент младото поколение да знае и помни Холокоста, и да е нетолерантно към всички форми на национализъм.
Антисемитизмът присъства в уроците по история, но по-въздействащо е емоционалното съпреживяване на миналото посредством нетрадиционни визуални форми и партньорства между училища, музеи, мемориали и други подобни институции. „Седмият милион” предлага именно това и вярваме, че няма да се излъжем в очакванията си.“

„Седмият милион“ ще бъде публично достъпен с възможност за постоянна актуализация и доразвиване на темата с участието на артисти, автори на текстове и представители на различни организации, които работят по сходни теми.
Инсталацията ще има онлайн версия на сайта на ФотоФабрика https://www.fotofabrika.org/bg, и ще включва кратки видеа, текстовете и обратна връзка от публиката.

Експозицията ще бъде отворена за посещения до 27 февруари 2021 г.

Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Министерството на културата и включва фотографската серия на Фелия Барух „Минута мълчание“, подпомогната от програма Творчески инициативи на НФК.

Кога: 27 януари – 27 февруари 2021 г.
Къде: Експозиция за национално помирение
(бивше Гарнизонно стрелбище, зад хотел Хилтън)

 

Материалът ФотоФабрика почита паметта на жертвите от Холокоста със „Седмият милион“ е публикуван за пръв път на НОВИНИ.