Амстердам, 24 април 2019 г. – Heineken N.V. (EURONEXT: HEIA; OTCQX: HEINY) обяви днес финансовите си резултати за първото тримесечие на 2019 година:

  • Обемът на бира бележи + 4,3% органичен ръст средно за всички региони.
  • Обемът на бранд Heineken® бележи ръст от +8,3%, като в региони Африка, Близкия Изток и Източна Европа, Северна и Южна Америка марката отчита двуцифрен ръст.

Жан-Франсоа ван Боксмеер, председател на изпълнителния съвет / изпълнителен директор:

„Въпреки по-късната дата на Великден, отчитаме положителен старт на годината с ръст на обема във всички региони, с фокус върху растежа и развитието на нашето географско присъствие. Обемът на марката Heineken® също нараства с 8,3%. Нашите прогнози за 2019 г. остават непроменени, очакваме лек органичен ръст на оперативната ни печалба (beia).“

АКЦЕНТИ ЗА ЕВРОПА

  • Въпреки по-късната дата на Великден, обемът на продажбите на бира нарастват с 1,6% благодарение на по-добрите климатични условия в региона.
  • В Обединеното кралство общият консолидиран обем е нараснал едноцифрено.
  • Във Франция продажбите на бира отчитат леко повишение, като има двуцифрен ръст на марките Desperados и Affligem.
  • В Италия обемът на бирата се е увеличил едноцифрено, но има двуцифрен ръст на марката Ichnusa.
  • В Холандия и Испания обемът на продажбите на бира оставен непроменен.

Обем бира (в mhl или %) 1Q/2019 Общ ръст

%

Органичен ръст % 1Q/2018
Heineken N.V.

 

За регион Европа

52.7

 

15.3

4.4

 

1.7

4.3

 

1.6

50.5

 

15.0

 

НЕТНА ПЕЧАЛБА

Нетната печалба за първите три месеца на 2019 г. е 299 милиона евро (2018 г.: 260 милиона евро).

 

УСТОЙЧИВО РАЗВИТИЕ

HEINEKEN вярва в пълното интегриране на устойчивото развитие в бизнеса и компанията продължава да постига значителен прогрес при поетите ангажименти чрез платформата “Brewing a Better World” („Създаваме по-добър свят“).

На 19 март 2019 г. HEINEKEN обяви своята визия за опазване и ефективно използване на водните ресурси до 2030 г. чрез програмата си „Всяка капка“ в подкрепа на Целите за устойчиво развитие на ОН (цел 6 – посветена на опазването на водите).

Чрез програмата си „Всяка капка“, HEINEKEN определя своите ангажименти за балансирано, ефективно и повторно използване на водни ресурси, с акцент върху застрашените от липса на вода райони.

„Светът трябва да обърне повече внимание на водата. Водата е ценен, но за съжаление подценен ресурс. До 2025 г. две трети от световното население може да живеят в условия на дефицит на вода. Трябва да направим повече, за да опазим водата, така че общностите, живеещи в райони, в които тя е недостатъчна, да продължат да процъфтяват”, сподели Жан-Франсоа ван Боксмеер, председател на изпълнителния съвет и изпълнителен директор на HEINEKEN.

За HEINEKEN:

HEINEKEN е най-международната пивоварна компания в света. Тя е водеща в разработването и маркетинга на премиум бирени и сайдер марки. Водена от марката Heineken®, компанията има впечатляващо портфолио от над 250 международни, регионални, локални и специални марки бира и сайдер. HEINEKEN има добре балансиран географски обхват с лидерски позиции както на развитите, така и на развиващите се пазари. Отдадена на иновациите, дългосрочните инвестиции в марките, контрол над продажбите и управлението на разходите чрез „Brewing a Better World“ („Създаваме по-добър свят“), устойчивото развитие е вградено в бизнеса на компанията и добавя стойност за всички заинтересовани страни.

В HEIENEKEN работят 85,000 служители в над 70 държави.

Акциите на Heineken N.V. и Heineken Holding N.V. се търгуват на Euronext в Амстердам. Цените за обикновените акции могат да бъдат намерени в Bloomberg със символите HEIA NA и HEIO NA, и в Reuters като HEIN.AS и HEIO.AS. HEINEKEN има две спонсорирани на първо ниво програми на American Depositary Receipt (ADR): Heineken N.V. (OTCQX: HEINY) и Heineken Holding N.V. (OTCQX: HKHHY). Информация е налична на сайта на HEINEKEN: www.theHEINEKENcompany.com и можете да ни следвате чрез @HEINEKENCorp.

HEINEKEN в България е представена от ЗАГОРКА АД.

Пивоварна Загорка навлиза във втория век от своите операции в Стара Загора. Още от откриването на „Бирарията”  през 1902 г. от  д-р Кожухаров, пивоварната се превръща в символ на града, а Загорка е любимата бира на поколения българи. През 1994 г. „Загорка” АД се присъединява към глобалното семейство на HEINEKEN. От тогава до днес, в продължение на повече от 20 години, над 133 милиона Евро са инвестирани в „Загорка” АД за  модернизация на процесите и увеличаване на производствения капацитет. Днес пивоварната в Стара Загора е една от най-модерните в региона на Централна и Източна Европа.

Като част от семейството на HEINEKEN и водещ български производител на бира, „Загорка“ АД се ангажира да развива своя бизнес устойчиво и отговорно.

Чрез платформата си за устойчиво развитие „Създаваме по-добър свят“ компанията насочва своите усилия в шест сфери, в които може да направи положителна промяна: намаляване на въглеродните емисии, опазване на водните ресурси, локални ресурси, отговорна консумация, израстване с местните общности, безопасност и здраве.

През 2013 г. МОСВ отличава „Загорка” АД с наградата „Зелена България” за бизнес с цялостен принос за опазване на околната среда. От 2015 г., в три поредни години, ЗАГОРКА печели първите места в конкурс за „Най-зелена компания” в сектора на бързооборотни стоки и е най-зелената и отговорна компания в бирената индустрия, според консуматорите.

Портфолиото на компанията предлага разнообразие от висококачествени продукти, които отговарят на вкуса на взискателния български потребител – Загорка, Heineken, Ариана, Amstel, Stolichno, Desperados, Starobrno и сайдерите Крадецът на ябълки и Strongbow. Безалкохолните предложения за любителите на бира с 0.0% алкохол: Загорка 0.0%, Heineken 0.0% и Ариана Радлер 0.0% с вкусовете на лимон, малина, тъмен лимон и портокал и грейпфрут.