Компанията отпразнува своята 30-годишнина с подарък към всички ценители с най-големия графит в Европа

Най-големият винопроизводител у нас „Домейн Бойар“ чества 30 години от своето създаване, като показа на своите гости как се произвеждат едни от най-висококачествените български вина, които се изнасят на 4 континента. Първата частна изба у нас представи лимитирана серия вина Art in a Bottle, които създава заедно със световноизвестния наш графити артист Станислав Трифонов – Насимо. Етикетите на бутилките изобразяват елементи от най-големия графити проект в Европа, изрисуван върху 11 винификатора – индустриални съдове за вино в изба „Сините скали“ в Сливен, който Насимо създава по повод годишнината на избата.

„Домейн Бойар“ е износител номер 1 на качествени вина от България, като висококачественото българско вино отпътува от избата всеки месец към престижните пазари в Азия, Америка, Африка и Западна Европа. Сред основните пазари на избата са Великобритания, САЩ, Канада, Белгия, Япония, Холандия, Дания, Швеция, Китай, Мианмар, Хонг Конг, Полша, Чехия, Русия и мн. други. Най-големият експортен пазар за компанията е Великобритания. В историята на компанията се отличава факта, че вината на „Домейн Бойар“ са единствените български, които са присъствали в листите на Бъкингамския дворец и парламента на Великобритания.

„Домейн Бойар“ непрекъснато инвестира в производствения си капацитет, за да поддържа постоянното високо качество на своите вина. „Дори и изправени пред глобална криза, ние успяхме да отбележим ръст и да достигнем обороти от близо 20 000 000 лв. за 2020 г. Изключително горди сме, че популяризираме все повече качествата на българското вино по света. В сърцето на нашата дейност се крие устремът към развитието на устойчив и успешен бизнес, който същевременно инвестира в младите кадри в бранша в България и отправя положително послание към тях, да могат да се развиват и да постигат успехите си тук.“, сподели г-н Евгени Харамлийски, изпълнителен директор на „Домейн Бойар“. Той допълни, че последните иновации в производството са свързани с преминаването към изцяло веган състав на вината на компанията и портфолиото, отговарящо на световните тенденции, а бутилките постепенно преминават към по-олекотен вариант и философията за устойчиво и екологично развитие на компанията.

Кметът на Община Сливен Стефан Радев допълни, че „Домейн Бойар“ е важен инвеститор и работодател в региона. Към поздравленията по случай годишнината се присъединиха още г-н Минчо Афузов – Областен управител на Сливен и г-н Георги Чалъков – Областен управител на Ямбол.
Компанията „Домейн Бойар“ разполага с общ производствен капацитет от 6 600 000 бутилки вино годишно, като износът заема близо 48% от продукцията. Портфолиото се състои от над 250 вина собствено производство и внос от цял свят. Модерната винарска изба „Сините скали“ работи по най-съвременните винарски технологии и е проектирана и построена от световноизвестната австралийска компания „A&G Engineering”, чието дело са едни от най-модерните световни винарни. Тя разполага с внушителен съдов капацитет от 16 милиона литра. На годишна база „Домейн Бойар“ изкупува над 6 500 000 килограма грозде от българските земеделци. В компанията работят близо 200 човека, като 10% от служителите са с над 20 годишен стаж.
Серията вина Art in a Bottle ще се предлага само в избата и представлява лимитирана серия от най-високият клас вина на избата реколта 2017.

Проектът Art in a Bottle привлича ценителите на виното и изкуството и превръща винарската изба на „Домейн Бойар“ в музей на съвременното изкуство, който всеки може да посети свободно и да се наслади на творчеството на Насимо и висококачествените вина на избата. (цитат Насимо – за да пресъздаде пътя на виното, наподобяващ човешкия живот.)

„Домейн Бойар“ е най-големият винопроизводител у нас. Компанията е основана през 1991 година едновременно в София и Лондон. За няколко години тя става водеща фирма за търговия с български вина и има изключителен принос за популяризирането им на престижните пазари в Западна Европа, САЩ, Канада и Япония. Основни пазари, на които компанията е лидер в износа на качествено българско вино и днес, са Великобритания, Бенелюкс, САЩ, Канада, скандинавските страни.

„Домейн Бойар“ е единственият български винен бранд в TOP 50 класацията на NIELSEN и е бил винен бранд номер 4 във Великобритания.

За последните 10 години избата е донесла на България над 270 топ отличия от най-престижните световни винени конкурси, включително е обявена от експертното жури на Mundus Vini 2021 за най-добър производител от България за 2021, вината й са на челно място в класацията ТОP 100 BEST BUY вина в САЩ, както и отново е обявена за българският винен Супербранд в класацията на SUPERBRAND България.

Насимо е един от най-уважаваните по света съвременни български художници-стенописци. Той е известен с това, че картините му трудно се побират в рамки и понякога негови платна са фасадите на цели сгради. Започва да се занимава с графити изкуство в средата на 90-те, а 25 години по-късно негови творби красят фасади на сгради не само в България и на Балканите, но и в страни като Канада, Великобритания, Германия, Австрия, Итали

я, Португалия, Белгия, Полша, Румъния, Сърбия, Турция, Русия, Индия и Китай.
Типично за неговия стил на работа е това, че смесва най-добрите техники и похвати от съвременните графити с класическото изкуство и живописта и тази симбиоза нарича “Fine Graff Art”. Той е и първият графити-артист у нас с изложба в Националната художествена галерия „Квадрат 500“. Картините му винаги са наситени със силна емоция и дълбоки послания, сякаш са готови да проговорят.

ПРЕДСТАВЯНЕ

• Компанията „Домейн Бойар“ е създадена едновременно в София и Лондон през 1991 г. и е първият частен винопроизводител в България след промените през 1989 година.
• И в момента е най-големият винопроизводител у нас
• Благодарение на „Домейн Бойар“ българските вина присъстват на най-големите световни винени пазари на 4 континента – Европа, Азия, Африка, Северна Америка.“
• Домейн Бойар е лидер в износа на качествено българско вино във Великобритания, Бенелюкс, САЩ и Канада, Япония, скандинавските страни и мн. други.
• Домейн Бойар разполага с две изби – „Сините скали“ в Сливен и бутиковата изба „Кортен“.
• През 1998 година е построена модерната винарска изба в Сливен, наречена „Сините скали“.
• Избата е проектирана и построена от световноизвестната със своите иновативни решения австралийска компания „A&G Engineering” – проектирала и построила едни от най-модерните световни винарни.
• Изба „Сините скали“ е разположена до природната забележителност Сините камъни,  в подножието на Стара планина, от където носи своето име. Регионът на Тракийската низина, където се намира тя, е известен с производството на висококачествени червени вина. Новата изба се открива на 16-ти Септември 1999 година, с внушителен съдов капацитет от 16 милиона литра. Символ на съвременното българско винарство, „Сините скали“ е една от най-модерните винарни в Източна и Централна Европа. Реализирана е с инвестиция от над 30 милиона лева и работи по най-съвременните винарски технологии.
• През 2003 година Домейн Бойар придобива малката бутикова изба „Кортен“, известна с методите си на микровинификация и специализирана в производството на висок клас бутикови вина.
• Тогава е стартиран проектът ТОП вина Solitaire (Солитер), които до днес са пример за най-върховите постижения във винарството у нас, като олицетворяват българския отговор на големите вина от Бордо.
• Тя се състои от няколко single vineyard вина, получени след продължително изследване на отделни лозя в Южна България.
• Това са елитни вина с нова и модерна концепция, с изключителна индивидуалност, силен характер и богато съдържание, които ярко отразяват авторския стил на енолозите Капка Георгиева и Димитър Панов.
• Значимите моменти при сътворяване на вина с благороден произход и личен облик, са определянето на подходящи лозя, използването на ръчен труд при обработката на гроздето и внимателен контрол в хода на винификация. Ръчно обрано, гроздето се доставя в касетки. Следва допълнителен подбор на добре узрелия и здрав плод. Гроздето ферментира на отделни партиди в малки дъбови съдове. Вината съзряват в бъчви от френски и американски дъб около 12 месеца и стареят в бутилка поне 4 месеца преди пускането им на пазара.

ИНВЕСТИЦИИ И ФИНАНСОВИ ПОКАЗАТЕЛИ:

• В последната година компанията е инвестирала близо 1 300 000 лв. в ново оборудване за производството и логистика.
• Капацитетът на производство на Домейн Бойар е 18 млн. литра (изба „Сините скали“ – 3 500 000 оперативен капацитет и 12 500 000 за съхранение; изба Кортен – 2 млн. литра).
• Среден брой литри вино, произведени на ден общо за Сливен и Кортен, са 26 000, което e 550 000 месечно и 6 600 000 бут. на година.
• 48% от продукцията се изнася на над 20 пазара на 4 континента.
• Основните пазари, в които Домейн Бойар изнася са Великобритания, Белгия, Холандия, Люксембург, САЩ, Канада, Япония, Полша, Чехия, Русия, Дания, Германия, Хонг Конг, Мианмар и много други.
• Портфолиото на компанията се състои от над 250 вина, сред които собствено производство и внос от цял свят. Портфолиото предлага широка гама от всички видове и стилове вина – от трапезни вина за ежедневна консумация до най-висок клас супер лимитирани и бутикови вина (включително пенливи, бели, розе, червени) както и висок клас ракии и десертни вина.
• Годишно се изкупуват над 6 500 000 кг грозде от най-добрите български производители.
• Общият брой служители е над 160 човека, като над 10% от тях работят в компанията повече от 20 години.
• Почти всички специалисти в областта на винарството са преминали през стажантската програма на „Домейн Бойар“ през годините, която се провежда ежегодно и до днес.
• За миналата 2020 г. оборотът възлиза на около 20 000 000 лв.

ПРИЗНАНИЯ:

• Спечелените от „Дoмейн Бойар“ отличия са 272 бр. от най-големите световни конкурси през последните 15 години.
• „Дoмейн Бойар“ е единственият български винен бранд в TOP 50 класацията на NIELSEN за Великобритания и е бил винен бранд номер 4 в Кралството.
• Вина на „Дoмейн Бойар“ са единствените, които са присъствали в листите на Бъкингамския дворец и парламента на Великобритания.
• През 1992 година „Домейн Бойар“ получава личното позволение на Негово Величество Цар Симеон II и изключителното право да използва семейния царски герб върху специална селекция премиум вина с името „Royal Selection“. Така се поставя началото на престижната „Царска селекция“ на „Домейн Бойар“. Вина, които са емблематични сред ценителите у нас и по света в продължение на 15 години.
• „Най-устойчиво развиващата се българска винена компания, с най-голям ръст“ (награда от ICAP Group, Югоизточна Европа)

• Лидер в категория „Вино“ за България (в 5 поредни издания), „Супербранд на българското вино“ (награда от международната класация Superbrands).
• 2017 – Цялостен принос към българското вино (1ва такава награда за старши енолога на компанията Димитър Панов от Съюза на енолозите в България).
• 2019 – За първи път награда за специален принос към винарството от най-авторитетната винена медия у нас DIVINO за главния енолог на Компанията Капка Георгиева.
• 2021 – За първи път награда за “Най-добър производител от България” от най-големият и престижен конкурс в Европа Mundus Vini.