Корнелия Петрова Нинова е известен български юрист и политик, който е служил като народен представител в XLI, XLII, XLIII, XLIV, XLV, XLVI, XLVII и XLVIII народни събрания, представлявайки парламентарната група на БСП. Тя е заемала поста на заместник-министър на икономиката и енергетиката по външноикономическата политика в правителството на Сергей Станишев, както и на заместник министър-председател на България и министър на икономиката и индустрията в правителството на Кирил Петков между 2021 и август 2022 година. От 8 май 2016 година тя заема поста на председател на БСП, който и продължава да заема в момента. Петрова Нинова е известна със своята дългогодишна кариера в политиката и ролята, която играе в парламента и в правителството на България.

Корнелия Нинова е родена на 16 януари 1969 г. в село Крушовица, Оряховско. Завършва с отличие Националната гимназия за древни езици и култури (НГДЕК) в София, след което дипломира се в Юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ отново с пълно отличие.

През 1995 г. Корнелия Нинова започва да работи в Софийския градски съд като стажант-съдия, след което в периода 1995 – 1996 г. е юрисконсулт на Столична община. От 1996 до 1997 г. е следовател в столичната следствена служба, а през периода март-август 1997 г. е юрисконсулт на БТК.

Между 1997 и 2005 г. Нинова е изпълнителен директор на „Техноимпекс“ АД и председател на съвета на директорите на „Техноимпортекспорт“. През този период, двете външнотърговски дружества са предвидени за приватизиране, като Корнелия Нинова оглавява приватизационния екип, отговарящ за първото дружество. На 28-годишна възраст тя участва с още 27 души в дружеството, приватизирало „Техноимпекс“. Въпреки това, министърът на икономиката и енергетиката при Иван Костов, Петър Жотев, твърди, че премиерът лично му е спуснал кандидатурата на Нинова „като тьмносиня“.

След приватизацията на „Техноимпекс“, Корнелия Нинова продължава да бъде изпълнителен директор на дружеството при правителството на Симеон Сакскобугготски. През 2003 г. тя се преориентира политически и става член на БСП.

Продължавайки кариерата си в политиката, Корнелия Нинова става председател на Българската социалистическа партия (БСП) през май 2016 година. В края на тази година тя представя кандидатурата си за президент на Република България, но загубва във втория тур на изборите срещу Румен Радев. През май 2019 година тя пак се кандидатира за председател на БСП и побеждава във вътрешните избори.

През последните години Корнелия Нинова е известна с активната си роля в политическата сцена на България, като защитава социалните права и интересите на работещите и на слабите обществени групи. Тя също така подчертава необходимостта от реформи в съдебната система и борбата с корупцията в България.

В заключение, Корнелия Нинова е успешна българска юристка и политик, която е заемала високи длъжности в правителствата на България. Тя се изявява като защитник на социалните права и борец за прозрачност и борба с корупцията в страната.