Станислав Тодоров Трифонов, известен още като Слави Трифонов, е български певец, музикант, телевизионен водещ, шоумен, продуцент и политик. Станислав Трифонов е роден на 18 октомври 1966 г. в Плевен. Баща му е от Горна Митрополия, най-малък брат от трима. Майка му, Здравка, е от с. Тодорово.

Той е известен на широката общественост със своите телевизионни предавания, сред които са „Ку-ку“, „Каналето“, „Хъшове“, „Шоуто на Слави“ и „Вечерното шоу на Слави Трифонов“.

Освен телевизионната му кариера, Слави Трифонов е известен и като музикант, бивш фронтмен на групата „Ку-Ку бенд“. Той е автор на много песни, които са получили голяма популярност в България и извън нея.

През 2009 година, Трифонов основава собствената си телевизия „7/8“, която излъчва музикални и забавни програми. Той е продуцент на множество телевизионни проекти и музикални албуми на различни изпълнители.

През 2021 година, Слави Трифонов създава политическа партия, наречена „Има такъв народ“. Партията печели 23.5% от гласовете на парламентарните избори в април същата година и става трета по големина в Народното събрание на Република България.

Слави Трифонов е един от най-контроверзните и спорни личности в съвременната българска култура и политика. Той има много почитатели, но и множество критици, които го обвиняват във властолюбие, манипулации и липса на сериозност в политическата му дейност. Въпреки това, не може да бъде отрицана значимостта на Слави Трифонов като културна и политическа фигура в България.

Гражданска инициатива

През 1997 година екипът на предаването „Каналето“ участва активно в протестите срещу правителството на Жан Виденов, като това е началото на гражданската позиция на Слави Трифонов и неговия екип. С годините Трифонов продължава да изразява своята гражданска ангажираност и да коментира актуални въпроси в страната, основно чрез ефира на своето предаване „Шоуто на Слави“.

През 2015 година, Слави Трифонов се включва активно в политическия живот на България като става председател на Инициативен комитет за организиране на референдум за промяна на политическата система с шест въпроса. В комитета също участват и сценаристите на популярното телевизионно предаване „Шоуто на Слави“ – Тошко Хаджитодоров, Ивайло Вълчев, Филип Станев, Иво Сиромахов, Александър Вълчев, Драгомир Петров и Иван Кулеков.

Следвайки тази инициатива, президентът на Република България Росен Плевнелиев сезира Конституционния съд, който в последствие взе решение да намали въпросите за референдума наполовина. Накрая, допитването се проведе на 6 ноември 2016 година. Въпреки че целите на комитета не бяха напълно постигнати, това все пак доказа, че Слави Трифонов има активна гражданска позиция и се стреми към промяна в политическата система на страната.

На 30 януари 2017 година, Слави Трифонов публикува отворено писмо до политическите лидери в България, в което дава двуседмичен срок на новото XLIV народно събрание да започне работа по приемането на решенията, взети от избирателите на последния референдум. Този акт отразява гражданската активност на Слави Трифонов и неговата ангажираност към демократичния процес в страната.

На 4 май 2017 година, в деня, когато Бойко Борисов се заклева за трети път като министър-председател на България, Слави Трифонов започва своя протест.

Политическа кариера

На 31 юли 2019 година в последното телевизионно предаване на „Шоуто на Слави“, водещият Слави Трифонов обяви своя политически проект „Няма такава държава“. Този проект имаше за цел да превърне предложенията, инициирани от него и неговите сценаристи, по време на референдума през 2016 година, в реалност. На 5 октомври същата година беше учредена политическа партия със същото име, „Няма такава държава“. В учредителната декларация на инициативния комитет за партията се предлагаше и пряк избор на главния прокурор, омбудсмана и засилване на участието на гражданите в управлението чрез повече референдуми.

Върховният касационен съд обаче отказа разрешение за вписване на партията поради установени нарушения на Закона за политическите партии. Конкретно, символът на партията и неговото словесно описание в предложението за устав нарушаваха закона, тъй като включваха цветовете от националното знаме. След това, Трифонов обяви, че ще създаде нова партия с името „Има такъв народ“.

Участие на парламентарни избори

През изборния ден на 4 април 2021 г., Слави Трифонов бе водач на две листи на партията „Има такъв народ“ – в 27-ми избирателен район на Стара Загора и в 3-ти избирателен район на Варна. Въпреки това, „Има такъв народ“ се нарежда на второ място по резултати. Трифонов бе избран за народен представител в 45-ото Народно събрание, като предпочете да представлява 27-ми избирателен район на Стара Загора.

След края на изборния ден в април 2021 година, лидерът на партията „Има такъв народ“ – Слави Трифонов, обяви, че се е самоизолирал поради симптоми на COVID-19 в своя профил в социалната мрежа „Facebook“. Няколко дни по-късно, заместник-председателят на партията, Тошко Йорданов, уведоми медиите с писмо, че Трифонов е дал положителен тест за вируса.

При първото заседание на 45-ото Народно събрание, Слави Трифонов е сред малцината депутати, които полагат клетва онлайн. Впоследствие, поради болестта си, той не присъства на нито едно от следващите пленарни заседания.

На изборите през юли и ноември 2021 г., както и тези през 2022 г. Трифонов не е кандидат за депутат. На вота на 2 април 2023 г. той отново води две листи на „Има такъв народ“ – 1 МИР Благоевград и 27 МИР Стара Загора.

На 26 август 2022 година Слави Трифонов обяви, че цялата сегашна политическа система трябва да бъде разбита и ще инициира провеждането на национален референдум за президентска република. Той обяви това по време на своя политически митинг в София, пред множество привърженици и симпатизанти. Трифонов заяви, че целта му е да промени формата на държавното управление в България от парламентарна република в президентска република.

На 23 януари 2023 г. в деловодството на Народното събрание е внесено уведомлението за започването на подписката за допитването с въпрос „Подкрепяте ли провеждането на избори за Велико Народно събрание, което да реши въпросите за промени във формата на държавно управление от парламентарна република в президентска република?“. Трифонов е избран за председател на Инициативния комитет, в чийто състав влизат почти всички членове от комитета, който инициира и референдума през 2016 г.