Данните от последното проучване на Paysafe сочат, че онлайн бизнесите губят милиони заради проблеми с оторизацията при плащанията

Голяма част от малките и средни компании, опериращи онлайн, разчитат на приходите от сезонни продажби, за да продължат дейността си. Над половината (52%) споделят за проблеми с плащанията при пикови периоди, в сравнение с 43% през 2021 г. Това сочи последното проучване на Paysafe (NYSE: PSFE) “Изгубени в трансакциите”, направено през октомври 2022 г. от Sapio Research сред 1163 малки и средни бизнеса от САЩ, Великобритания, Канада, България, Италия, Германия, Австрия, Бразилия, Мексико, Чили, Перу и Колумбия.

Почти три четвърти от всички респонденти (74%) споделят, че за тях системите за плащане продължават да бъдат сериозно конкурентно предимство. Сред най-често срещаните проблеми, които водят до около 100 000 долара средна загуба сред 31% от бизнесите, са забавяне на системата за плащане (46%) и неуспешни авторизации на разплащанията (31%). Над половината (51%) от търговците в България изпитват сходни затруднения.

Този проблем придобива още по-голямо значение предвид усилията на търговците да задържат клиентите до етапа на плащане. Близо три четвърти (74%) сочат, че незавършването на покупката е водещ казус през 2022 г. (спрямо 69% през 2021 г.), а 61% споделят, че тзи тенденция се е засилила през последните 12 месеца (спрямо 49% през 2021 г.). Като възможни причини бизнесите посочват техническите проблеми, включително сривовете при плащане (14%) и невъзможност на клиентите да заплатят с предпочитания от тях метод (17%).

Респондентите споделят, че сред начините да подобрят потребителското изживяване при плащане и да постигнат предимство пред конкурентите им, е интегрирането на нови платежни технологии. Така ще предоставят повече сигурност, надеждност и ефикасност. Около три четвърти (73 %) смятат, че въвеждането на някои от по-новите начини за плащане би спомогнало за увеличаване на добавената стойност за техния бизнес. Въпреки интереса към новите методи за плащане, дебитните карти (75%) и кредитните карти (72%) остават лидер. В България ситуацията е сходна, като 81% от бизнесите са интегрирали опцията за плащане с дебитна карта, а 66% – с кредитна.

Афшин Яздиан, президент Търговски решения в Paysafe, коментира: „По време на празничния сезон системите за обработка на плащания ще бъдат поставени пред изпитание, което ще затвърди колко важна е ролята им. Предлагането на повече начини за плащане дава възможност на търговците да получат предимство, като осигурят безпроблемно потребителско изживяване, подобрят конвертирането и в крайна сметка успеят да избегнат загуби по време на натоварените периоди.“

За проучването:

Проучването е проведено от Sapio Research по поръчка на Paysafe през октомври 2022 г. сред 1 163 малки и средни бизнеса (с 1-50 служители) от САЩ, Великобритания, Канада, България, Италия, Германия, Австрия, Бразилия, Мексико, Чили, Перу и Колумбия.