Paysafe придобива viafintech

Тази сделка ускорява растежа на Paysafe в Германия, както и на други ключови пазари, където потребителите продължават да се отдалечават от традиционната банкова система.
Aкционерите във viafintech – Glory Ltd и GRENKE BANK AG, ще продължат партньорството си с Paysafe и след продажбата.

Paysafe (NYSE: PSFE), водеща платформа за специализирани разплащания, обяви днес, че е подписала окончателно споразумение за придобиването на водещата немска финтех компания viafintech – с изцяло парична трансакция. viafintech, известна още с марките Barzahlen/viacash и viacash, предлага най-голямата независима платежна инфраструктура в страните от DACH региона (Германия, Австрия и Швейцария), което я превръща в популярна алтернатива на традиционната банкова структура. За Paysafe тази сделка не само увеличава възможностите за растеж в Германия, критичен пазар за нейните международни търговци, но също така създава възможности за генериране на приходи от кръстосана продажба, като предлага на своите търговци по целия свят алтернативни решения за банкиране и разплащания чрез viafintech.

Основната цел на Paysafe е търговци и потребители да се свързват и осъществяват трансакции безпроблемно, благодарение на водещи за индустрията продукти в сферата на обработването на плащания, дигитални портфейли, онлайн кешови услуги и отворено банкиране. Компанията предлага над 70 платежни метода с повече от 40 валути.

viafintech е основана през 2011 г. и предоставя възможност за интеграция с приложения за дигитално банкиране, за да предложи иновативна концепция за „мобилен банкомат“. Тя позволява на потребителите да правят депозити или да теглят пари в брой от своите дигитални банкови сметки в най-близкия магазин, използвайки баркод. Тази услуга става все по-популярнa в региона, тъй като клоновете на традиционните банки затварят врати и бързо растящите алтернативни банки и дигиталните портфейли променят пазара. Услугите, които предлага viafintech се използват широко за плащания на сметки и изплащане на кредити, както и за онлайн пазаруване, подкрепяйки милиони потребители в региона, които нямат банкови сметки, или просто предпочитат високо ниво на сигурност при използване на онлайн кешови услуги.

Компанията е със седалище в Германия, където заема водеща позиция на пазара. viafintech присъства и в още пет европейски държави с планове за разширяване. Тя оперира чрез мрежа от 20 000 точки за продажба с над 20 известни партньора в ритейл индустрията. Също така има и добре развити взаимоотношения в банковата индустрия, плащанията на сметки и електронната търговия.

Комбинацията от създадената система за работа с банките на viafintech и лидерството й на пазара в Германия, заедно с разнообразното портфолио от услуги за разплащания на Paysafe и международната търговска база, са предпоставки за създаване на убедителни възможности за растеж и за двете организации, както в Европа, така и извън нея.

Като част от сделката, екипът на viafintech, включително управляващите директори – Себастиан Зайферт, Ахим Бонш и Андреас Велер, ще се присъединят към разрастващия се екип за онлайн кешови услуги и решения за отворено банкиране в Paysafe, който се ръководи от изпълнителния директор на Paysafe eCash, Удо Мюлер.

Тази сделка се осъществява след сключването на редица споразумения за придобиване на Paysafe в Латинска Америка, сред които придобиването на PagoEfectivo и SafetyPay. Те ще позволят на компанията да затвърди позицията си на световен пазарен лидер в eCash решенията и отвореното банкиране. Конкуренцията се бори да завоюват силна позиция в нововъзникващата екосистема за отворено банкиране и предоставянето на алтернативни начини на плащане (APM). След приключване на трите придобивания, бизнесът Paysafe eCash ще може да предлага онлайн кешови разплащания и решения за отворено банкиране в над 60 държави с над един милион точки за разпространение. След продажбата на акциите си на Paysafe, мажоритарният акционер на viafintech – Glory Ltd., световен лидер в решенията за парични технологии – ще сключи ново стратегическо партньорство с Paysafe. Двете компании са подписали споразумение за пренасочване, което дава възможност на Glory да предложи paysafecard, едно от водещите eCash решения на Paysafe, като форма на плащане в своите павилиони в магазините. От своя страна, Paysafe ще предлага решенията на Glory за парични технологии на своите търговци по целия свят.

Междувременно GRENKE BANK AG, която предоставя на viafintech Германския банков лиценз и доказана регулаторна рамка от 2017 г. и е акционер в компанията, ще продължи да предоставя същите банкови услуги и занапред. Удо Мюлер, главен изпълнителен директор на Paysafe eCash и Open Banking, коментира:

„Много сме развълнувани да посрещнем звезден играч като viafintech в семейството на Paysafe. Вярваме, че екипът ни е в отлична позиция да се възползва от изместването от традиционната банкова система в Германия, тъй като все повече алтернативни банки навлизат на пазара, а същевременно потребителите избират все по-често мобилни решения за банкиране и разплащания. Като комбинираме водещите решения на viafintech със съществуващото ни eCash и APM портфолио, ние се позиционираме като основен партньор за плащания за алтернативните банки по целия свят, тъй като навиците на потребителите при банкирането продължават да се развиват.“

Себастиан Зайферт, съосновател и управляващ директор на viafintech, добави: „За нас е удоволствие да станем част от Paysafe Group и вярваме, че това ще ни позволи да надградим текущите си бизнес постижения и да ускорим бъдещия си растеж като най-значимата небанкова инфраструктура за внасяне и теглене на средства. Всичко това ще подкрепи плавното преминаване от традиционно банкиране и ще насърчи процеса по финансово приобщаване.“

Очаква се сделката да приключи през следващите месеци, при спазване на обичайните условия и в съответствие с приложимите закони и разпоредби. До този момент двете организации ще продължат да работят независимо.

###

Paysafe Limited

Paysafe Limited (“Paysafe”) (NYSE:PSFE) (PSFE.WS) е водеща специализирана платформа за разплащания. Основната цел на компанията е търговци и потребители да се свързват и осъществяват трансакции безпроблемно, благодарение на водещи за индустрията продукти в сферата на обработването на плащания, дигитални портфейли и онлайн кешови услуги. С над 20 години опит в областта на дигиталните разплащания, годишен обем на трансакциите от над 92 милиарда долара и приблизително 3 400 служители в 12+ световни локации, Paysafe свързва търговци и потребители чрез 70 платежни метода в повече от 40 валути.

Най-големият офис на Paysafe в света е в София с над 1300 служители, работещи в различни направления – продуктови и софтуерни разработки, обслужване на клиенти, риск мениджмънт, счетоводство и контрол, ИТ обслужване и други.

Вижте повече на www.paysafe.com

eCash дивизията на Paysafe

Paysafe е световен лидер за eCash платежни решения. Целта на eCash дивизията е да се насочи към прости и сигурни онлайн трансакции чрез предплатени и онлайн кешови решения. Днес тя е достъпна за закупуване в над 650 000 търговски обекта в над 50 държави, а нейните марки включват paysafecard, paysafecard акаунт, paysafecard Mastercard® и Paysafecash.

Първоначалният продукт paysafecard използва 16-цифрен ПИН код и позволява на клиентите да пазаруват онлайн, без да използват акаунт или кредитна карта, като защитават поверителната им финансова информация. През 2018 г. екипът на paysafecard разработи Paysafecash – решение, позволяващо на клиентите първо да пазаруват онлайн и след това да плащат сигурно за покупките си с пари в удобни, близки места за плащане. Paysafecash вече се предлага в близо 30 държави. През 2020 г. paysafecard и Paysafecash достигнаха обем на трансакциите над 4,6 милиарда щатски долара.

За повече информация, моля, посетете www.paysafecard.com

viafintech

viafintech е основана през 2011 г. и е със седалище в Берлин, Германия. Тя се ръководи от Ахим Бонш, Себастиан Зайферт, Джуничи Такемура и Андреас Велер.

Компанията се интегрира с приложения за дигитално банкиране, за да предложи иновативна концепция за „мобилен банкомат“, която позволява на потребителите да правят депозити, преводи или тегления на пари от своите дигитални банкови сметки в най-близкия магазин, като използват баркод. Услугите, които предлага viafintech се използват широко за плащания на сметки и изплащане на кредити, както и за онлайн пазаруване, подкрепяйки милиони потребители в региона, които нямат банкови сметки, или просто предпочитат високо ниво на сигурност при използване на онлайн кешови услуги.

viafintech е пазарен лидер в Германия, но присъства и в пет други европейски държави, където е известна с марките Barzahlen/viacash (в Германия и Австрия), и viacash (в Швейцария, Италия, Гърция и Испания). Компанията оперира чрез мрежа от 20 000 точки за продажба с над 20 известни търговски партньори, включително REWE, Rossmann, dm, PENNY, BILLA, SBB, Carrefour Italy и Bonpreu. Компанията има дългогодишни взаимоотношения в банковата индустрия, плащанията на сметки и електронната търговия.

viafintech е частна компания, подкрепена от различни акционери, включително Glory Ltd. и GRENKE Bank AG.

GLORY

Като световен лидер в решенията за парични технологии, Glory предоставя на финансовите, търговските, QSR, касовите центрове и гейминг индустрията сигурност, че техните пари са защитени.

Технологиите за автоматизация на паричните средства и услугите за управление на процесите помагат на бизнеса в над 100 страни да оптимизира обработката, движението и управлението на паричните си средства. Компанията се ангажира с всеки клиент, за да отговори на неговите уникални нужди и цели – повишаване на ефективността на персонала, намаляване на оперативните разходи и осигуряване на по-добро изживяване за клиента.

Компанията разполага с над 11 000 експерти и със специализирани офиси за развойна дейност и производство по целия свят. GLORY има богата история от почти сто години и е силно фокусирана върху своите клиенти.

За допълнителна информация, посетете www.glory-global.com или последвайте компанията в Twitter: http://twitter.com/glory_global

GRENKE

Групата GRENKE (GRENKE) е глобален партньор за финансиране на малки и средни компании. Бързата и лесна обработка и личен контакт с клиентите и партньорите са в центъра на дейността на GRENKE.

Основана през 1978 г. в Баден-Баден, Групата работи в 33 държави и наема повече от 1 800 служители (на пълен работен ден) по целия свят. Акциите на GRENKE са регистрирани в SDAX на Франкфуртската фондова борса (ISIN DE000A161N30).