Състезанието, целящо създаването на по-благоприятна градска среда, чрез намаляване на въглеродните емисии, стартира на Международния ден на Земята

Служители на три от водещите финансови организации в България – Банка ДСК, ОББ и ДЗИ (част от KBC Груп) и Payhawk се включат в устойчивото предизвикателство The Hero Challenge. Състезанието, целящо създаването на по-благоприятна градска среда, чрез намаляване на въглеродните емисии, се организира за първа година от Cyrcl и стартира на Международния ден на Земята – 22-ри април. В период от две седмици – до 5-и май, Cyrcl ще предостави безплатен достъп до мобилното приложение за наем на велосипеди на служителите на трите организации, предизвиквайки ги да спестят възможно най-много вредни емисии, придвижвайки се по-бързо с велосипед до и от работа и подарявайки си повече движение, с по-малко усилие, в свободното си време.

Основна цел на Cyrcl е изграждането на градове на бъдещето – с по-чист въздух, по-малко задръствания и повече пространство за забавления. Организирането на The Hero Challenge и предизвикателството към служителите на водещи организации в България е поредната крачка на компанията в тази посока. С включването си в състезанието служители ще подобрят не само своята физическа форма, но и ще подпомогнат своето здравословно състояние. Според изследователи от Глазгоуския университет, провели петгодишно проучване, включващо над четвърт милион души, карането на колело до работа намалява риска от сърдечни заболявания с 52%. Предизвикателството ще подпомогне за създаването на по-приятна градска среда, по-чист въздух и по-малко задръствания, а участниците ще дадат своя принос за намаляването не само на своя въглероден отпечатък, но и на въглеродния отпечатък на столицата. В допълнение, в края на състезанието, служителите спестили най-много емисии, ще спечелят безплатни месечни абонаментни планове за използване на Cyrcl услугата, с което могат да продължат своя принос за изграждането на една по-чиста и приятна градска среда.

„Идеята за стартирането на The Hero Challenge се зароди напълно естествено, следвайки нашата основна цел, а именно развитието на градската инфраструктура в България. Вярваме, че с това двуседмично предизвикателство, в което ще се включат служителите на три от водещите финансови организации в България, ще подпомогнем, макар и от части за значително по-бързото и природосъобразно придвижване в града“, сподели Енрико Маринов, един от тримата съоснователи на Cyrcl и допълни: „Според проучване на Global Traffic Scorecard от 2022 г. придвижването с колело може да бъде до 2-3 пъти по-бързо отколкото това с кола, най-вече в пиковите часове. Надявам се повече хора да разберат, че възползвайки се от услугата ни за споделено използване на велосипеди допринасят не само за по-чист въздух и по-малко задръствания в града, но спестяват и от своето собствено време.“

Услугата за споделено ползване на велосипеди Cyrcl стартира своята дейност в началото на 2022 г. и само за една година постига впечатляващи резултати в столицата. Компанията разполага с над 100 велосипеда, разположени в 17 квартала в София. Плановете на Cyrcl занапред включват увеличаване на достъпните зони и броя налични велосипеди в столицата, както и разширяване на дейността и в други градове в страната.