Любен Дилов-син

Любен Дилов син уиски

Благородство ни липсва, да знаете! Трудно е да се намери благородство из територия, където благородниците са изчезнали още преди пет века, а висш израз на благополучие е селфито от тоалетната на луксозен хотел!

Разбираемо е: За граждани и гости на столицата, израснали във волни игри край дворния клозет, привличането на вътрешната тоалетна е неудържимо. За липсата на благородници пък трябва да виним Баязид Йълдъръм – Светкавицата и сина му Сюлейман Челеби. Изклали са  нашите благородници още през 1393-а , а неизбитите са пръснали из Анадола и Мала Азия. Сега много българи ходят до Анталия и Кападокия, но е спорно дали търсят старите български благородници, или шведска маса и евтини кожени якета. Важно е, че ходят. Но пък, от друга страна, не съм чул нещо благородно от Анадола да са донесли. Повечето благородни неща идват от Запад.  Без Миле Китич, разбира се. За жалост благородството не може да се постави заедно с хиалуроновите инжекции. Трябва си образование, четене, гледане, слушане, пробване – изобщо дълъг и мъчителен процес е облагородяването! И понеже знам, че тези неща са много досадни и пречат на процесите по качване на снимки в инстаграм, бързам да ви кажа, че има и лесен начин за облагородяване. Почти като венозно вливане е, но – и това е още по-прекрасно – не се налага да ви дупчат ръката, точно  върху татуировката „Оnly god can judge me”.

Редовното вливане на благородни малцови уискита има почти същия ефект, като да прочетете на спийд  – Енциклопедия Британика. Умното и правилно консумиране може да ви доведе до това, при запознанство с непозната дама да казвате „а`шанте” и дори да си вадите фаса от устата, когато ѝ целувате ръка!!! Не се шегувам – истина е!  Целта на настоящото антре в темата е да ви научи как да консумирате малцови уискита като принц Чарлз, без при това да започнете да харесвате жени като Камила Паркър Боулс.

По принцип не се доверявайте на малцове, които ви се препоръчват като любими на английското кралско семейство. Това семейство ние не го харесваме и се съмняваме в неговия вкус.  В крайна сметка какъв вкус могат да имат хора, които се опитват да скрият родствените си връзки с династиите, управлявали нашите земи?! Да се прекръстиш от Сакс-Кобруг-Гота на Уиндзор е доста тъпо. Поне Уиндоуз да бяха, щяха да имат обяснение за увисването си от време на време… Същото е и с Маунтбатънови. Тия па направо си превели фамилията – Батенберг – на английски!!! На погребението на красивото простолюдно момиче, принцеса Даяна, когато Елтън Джон пееше „Сandle in the wind” и просъзленият Чарлз възкликна колко много хора са дошли, майка му отговори: „Винаги се събират много хора, когато пее Елътн Джон”. Ето за какви хора става въпрос!

Малцът е естествено, природно, кехлибарено благородство, произтичащо от дълбоките народни недра. Но не така, както ракията произтича от непломбираните кранове в Карнобат, а нежно и деликатно смесвайки аристократични традиции отсам и оттатък ЛаМанша. Най-добрите малцове, например, отлежават в бурета, където преди това се е съхранявал  херес. Така иберийската и саксонската благородни традиции се смесват като футболисти и плеймейтки, след полунощ в „Мегами”. Вкусът и ароматът са непотворими и лечебни. Не се шегуам, като казвам лечебни, защото благотворните ефекти на малцовото уиски са световно признати.

Дори по нашите земи има докуметни исторически извори, които косвено намекват за това: През 1986-а Русенският окръжен съд гледа дело по развод между шофьор от международния транстпорт и маникюристка. Свидетелките на ищцата твърдят, че шофьорът бил лош човек. Пренасял  с тира си мръснии списания от чужбина и карал жена си да му лапа онази работа, както било показано на картинките. Вследствие, горката маникюристка, заболяла от гуша, а на него нищо му нямало, защото пиел уиски с йод. Шофьорът се опитал да обясни, че пие „Лафройг”, който има силен йоден аромат, заради опушването на ечемичената каша с бавно тлеещи сушени водорасли, но Русенския съд не приел обясненията. Осъдили го не само заради нисък морал, но и заради публично изразявано недоверие в надеждността на АЕЦ Колзодуй! Йод, ще пие той, представяте ли си?!!!  Но фактът си е факт – „Лафройг трипъл кейс”, например е един малц, който – ако го консумирате редовно – спокойно можете да се разхождате по бански из град Припят, или да се къпете в морето край Фокушима, без изобщо да ви пука за радиацията.

Любен Дилов син уиски

Знам, ще се опитате да сравните лечебните свойства на малца с домашната ракия, която става и за разтривки, но ще сбъркате! Наистина, с малцово уиски е глупаво да се разтривате, но пък можете да втриете малко Лафройг или Поуг зад ушите си и под мишниците си. Еротичният ефект е гарантиран. Пробвайте и с Лагавулин, и с Пещерска и сами ще откриете разликата!

За да привикнете да пиете малц са нужни упорство, търпение и известна сума пари. И всичко да започва постепенно. Не е нужно да си продавате машините за казанлъшки понички, за да си купите 50-годишен „Маккалан” за 16 хиляди паунда. Първо няма да ви стигнат парите и второ, за да се научите да усещате вкуса на малца, можете да започнете с много по-евтини, но също така отлични напитки в ценовия диапазон до 60 лева за 700 милилитра. Няма да изреждам марки, но – например – един ирландски малц, като „Сълзите на писателя”, срещу съвсем скромна сума може да ви накара да се чувствате като в постоняната компания на Калин Терзийски. Да. Има ирландски малцове, при това съвсем не лоши. Малцовото уиски стана толкова популярно напоследък, че дори японци, индийци и тайландци взеха да го правят. Аз съм скептичен към тези опити. Сега, „Хибики”, горе-долу става за пиене, но индийският малц е като индийски филм на ужасите. Пак пеят и танцуват, само че ужасно. За тайландския опит да се направи благородна напитка, предлагам, изобщо да не говорим. Резултатът е същият, както ако Мария-Антоанета беше тайландка. Щеше да казва: „Като няма хляб, яжте ми… кура”

В малца по никакъв начин не се слага лед и – опазил ни Господ – каквито и да е безалкохолни съставки. Пие се на стайна температура, с пет-шест капки вода за 40 милитра. Стайната температура означава около 22 градуса. Не се лъжете от стайната температура в апартамента на баба ви, която още през 94-а си откачи радиаторите. Не по-ниска от 19 и не по-висока от 23 градуса!  И няма, наистина няма  безалкохолна напитка, която да върви с малц! Запомнете го! „Ред бул” може да ви дава крила, но ако го пиете с малц, в очите на благородните хора около вас ще видите презрение и желание веднага да отлетите с крилата си, като голяма бяла птица!

Сега за храните и малца. Съжалявам! Лоша новина! Не върви нито с „Кен”, нито с „Леки”. Истина е, че ако сте яли кренвирши, яли сте всичко, но с малц не стават.  Единственото общо, което може да има между двете неща е фактът, че пиещите благородни малцове никога няма да напишат кренвирш с „М”. Ето някои подходящи храни: твърди сирена като чедър и пекорино са чудесни за Лафройг. По-сладки малцове като Гленморанж и Аберлор можете да пробвате с малко грозде и меки сирена – бри, рокфор и дори ементал.  Фурмите са чудесни за по-острите марки. Изненада, но „Боумор” със стриди е великолепна комбинация. Изобщо островните малцове чудесно се съчетават със сушени риби, а на остров Оркни сервират дори омари с местните малцове. Знам, че баба ви не затваря буркани със стриди и омари, затова няма как да ви се получи, но ще се изненадате колко добре стои един опушен малц със созополски чироз. И дори с преснолен паламуд. Великолепно е. Много от националните ни пастърми – особено телешки и дивечови – чудесно се гарнират с по-опушените малцови уискита. А ако искате истинско благородство добавете черен шоколад. Задължително черен. „Талискър” с „Нутела” е перверзия, при това неартистична! Никакви фъстъци също така и бадеми – дори да е от време на време. Тези глупости ги пее Ерол от „Уикеда”, но… нищо лошо няма да кажа за него. Приятел ми е и голям творец, но все пак второто и третото му име са Рахимов и Ибрахимов. Няма как да разбира от уиски и малцове!!!! Всички ядки запушват вкусовите рецептори и пречат на облагородяването с малц.

Абе с две думи – опитвайте, докато се научите. Да пиеш малц е като да си летец-изпитател. Вярно е, че из  клетата територия по-често се срещат пешеходци-изпитатели. Те живеят, изпитвайки материални трудности с научна цел и са достойни хора, но не би следвало да са ви пример за подражаване. Вие бъдете смел малцов изпитател и ще откриете невероятен нов свят от смисъл, вкус и аромати. По същия начин, по който съветския учен Попов открил радиото. Жена му го пратила за буркани в мазето и – я, радио! – и го открил.  За да откриете жабата, която се превръща в принцеса, не е нужно да преспите с цялото блато. Просто слушайте благородни хора като мен и ще напреднете бързо. И не позволявайте на патриотичните чувства да ви се месят. Можете да сте патриот и да пиете малц едновременно. Не бъдете като онези националисти, които пият текилата с лук и шарена сол! От това нито на Майка България, нито на вас ще ви стане по-добре.

 Наздраве и да живее България!

Източник: Дилов.инфо