Нещата станаха такива за младите хора, че, ако не работят, много от тях не биха могли да завършат образованието си. Ето защо, все повече студенти търсят възможности за самоиздръжка, а това е причината в един момент да се окажат най-младият член на екип от хора с доста по-солиден професионален опит.
В подобна ситуация има редица преимущества, но могат да възникнат и доста проблеми.
Ако сте сред тези млади, работещи хора и желаете лесно да се впишете в колектива и да спечелите доверие към себе си, може би ще ви помогнат следващите препоръки.

Предлагайте помощ
Разбира се, вие самите в този момент се нуждаете от помощта на по-опитните си колеги, но възрастта ви дава редица преимущества. Навярно вие по-добре се справяте с техниката и можете без проблем да дадете съвет как някой да оптимизира работата си с компютъра, да научите новите си колеги на някои “трикове” и пр. Стремете се да помагате там, където виждате, че сте по-добри – дори и на пръв поглед да не е директно свързано с работата.

Стремете се да спечелите доверие
Това означава, че вие трябва да спазвате стриктно работното време, да изпълнявате възложеното на 100%, като не се стеснявате да искате съвет и насоки за нещата, които самостоятелно не сте в състояние да свършите. Покажете на всички, че се радвате да бъдете част от този екип, че сте готови да се научите и че се стремите да оправдаете оказаното ви доверие.

Общувайте правилно
Общуването с колегите в офиса е много важен елемент от работата. Говорете ясно и разбираемо, като отдавате предпочитание на деловия стил на изразяване, използвайки професионален език. Поведението и езика ви трябва да изразяват уважение към по-възрастните ви колеги и зачитане на опита и уменията им.

Избор на облекло
Обърнете внимание на общия стил на обличане в компанията и се постарайте да не се различавате от него. Не бива да се появявате на работа с дрехи, които използвате за клубове и партита, не е добра идея да се гримирате прекалено, да бъдете развлечена или предизвикателнa. Дрехите ви са също демонстрация на отношение към колегите.

Проявявайте уважение
Отнасяйте се с колегите си така, както бихте искали да се отнасят към вас. Бъдете дипломатични, не позволявайте на младежките пориви да вземат превес – не прекъсвайте, не критикувайте, не възразявайте, не отхвърляйте съвети.

Участвайте в обсъждането на различни въпроси
Свежите идеи са винаги нужни и не винаги най-опитните колеги могат да дадат най-добрите идеи. Не се притеснявайте да изразявате гледната си точка и да давате предложения. По този начин, ще им покажете, че ви интересува това, което се случва във фирмата и че имате желание да допринесете за нейното развитие.