- реклама -

Рецепта за предприемачи

Много хора мечтаят да не работят за друг, а за себе си – т.е. да развият собствен бизнес. Но, извън мечтите, постигането на успехи в собствения бизнес не е толкова лесна работа. Ако обаче вие сте убедени, че знаете какво искате и притежавате необходимите качества, започвайте да строите своята империя, без да отлагате. Следните препоръки може да ви бъдат от полза:

1. Не работете за твърде малко пари, дори в самото начало. Можете обаче да предлагате намаления на клиентите, които ще ви се доверят при вашето стартиране.

2. Обкръжете се с хора, които подкрепят вашите начинания и не обръщайте внимание на недоброжелателите.

3. Ако сте убедени, че вашата бизнес идея е удачна, опитайте се да я реализирате. След няколко години ще съжалявате много повече, че не сте се решили на това.

4. Бъдете гъвкави. Бъдете готови за това, че вашата идея ще претърпи корекции. Тя трябва да се адаптира към реалните пазарни условия и потребностите на реалните клиенти.

5. Признавайте си грешките, учете си от тях и се движете напред. Не отлагайте разрешаването на проблемите – само така може да постигнете успехи.

6. Анализирайте не само провалите, но и успехите – трябва да сте наясно не само защо нещо не се получило, а и защо се е получило, за да го използвате като база за развитието си.

7. Създайте добри отношения с някоя банка – това ще ви помогне в бъдеще, ако решите за вземете кредит за развитието на бизнеса си.

8. Поддържайте делови контакти. Запознавайте се с други предприемачи и общувайте с тях. Това ще ви помогне редовно да се “подхранвате “ с нови идеи, да си създадете полезни контакти и да си намерите нови клиенти.

9. Разграничавайте работата от личния си живот. Определете си кои часове ще посвещавате на работата и кои на семейството. Този график трябва да се спазва стриктно.

10. Всеки ден отделяйте по няколко минути за размисъл. Ако мислите само за всекидневните рутинни задължения, вашият бизнес никога няма да започне да расте и да се развива.

11. Няколко пъти в седмицата правете това, което обичате. Дори да получавате от работата си удоволствие, правете още нещо, което ще ви създаде нови впечатления.

12. Учете се да разговаряте по телефона и си разработете тактика за общуване с проблемните клиенти и с тези, които се оплакват от вашите стоки или услуги.

13. Реагирайте светкавично на постъпващите поръчки, дори те да са направени по електронната поща. Проверявайте я колкото се може по-често, за да не карате клиентите ви да чакат.

- реклама -

АКО СТЕ ПРОПУСНАЛИ...

Advertisment

ЛИЧНОСТИ

ВЛАДО НИКОЛОВ СЕ ПРИДВИЖВА В ГРАДА САМО ПЕША

Волейболният ас призова олимпийската шампионка Екатерина Дафовска да се включи в инициативата Нестле за Живей активно на 22 септември Владо Николов отправи предизвикателство към Екатерина...

Педро Диаш е новият Изпълнителен директор на АЛД Аутомотив в България

АЛД Аутомотив – лидер в сферата за оперативен лизинг в България, обявява назначаването на Педро Диаш за Изпълнителен директор на АЛД Аутомотив в страната....

Проектът на Ивелин Михайлов е финалист за Черноморските Оскари

Поредно престижно признание за Историческия парк край Варна Един от най-мащабните туристически обекти у нас - Историческият парк край Варна, създаден от бизнесмена Ивелин Михайлов,...