“През септември ще я представим на международна конференция”, разкри проф. Чорбанов

Първата книга за Ковид 19 откри дарителската кампания за българската ваксина, създадена от Института по микробиология към БАН снощи в столичната Галерия-музей “Анел”.

Инициативата бе част от премиерата на книгата “КОВИД 19 ИЛИ ВОЙНАТА ЗА ДУШИТЕ НИ”, чиито автори – журналистката Патриция Кирилова и изследователката Мила Салахи, преди 2 месеца направиха петиция в подкрепа на проекта на БАН, подписана от десетки организации и стотици българия от цял свят.
Петицията ще бъде внесена в новоизбрания парламент в първите дни от работата му.

 

“Благодаря за подкрепата, която авторите на книгата дадоха за българската ваксина. България има традиции, има и възможност за създаване на ваксини. Важно е да се знае, че дори пандемията да свърши, този продукт ще бъде ефективен като основа за създаване на ваксини и за други вируси. Ще представим готовия ни проект през септември на международна конференция”, каза на сцената проф. Чорбанов.

“Познавам проф. Чорбанов от години и знам, че този наш великолепен учен можеше да живее в цял свят, в Щатите и Австралия, но той избра да остане в България”, подчерта водещата на вечерта – изкуствоведът д-р Райна Дамяни. Водещ на дарителската кампания бе любимецът на публиката Теди Георгиев.

На сцената говориха и рецензентите на книгата – проф. д-р Георги Чернев, повел пръв война с масовите лекарства за кръвно, които учените в цял свят свързват с развитието на ракови заболявания, както и хирургът д-р Ивайло Христов.

Събраните дарения по време на вечерта, бяха връчени на екипа от БАН, който бе специален гост на събитието.

Специални гости на благотворителната вечер, която се провежда с подкрепата на Фонд за изкуство и култура “АНГЕЛ СИМЕОНОВ”, бе благодетелят и поет, собственик на “Анел” Ангел Симеонов, председателят на Съюза на колекционерите – проф. Валери Стефанов, учени, доктори, кметове, представители на бизнеса, културата и медиите. В дарителската кампания участваха адвокат Биляна Тончева, бизнесдамите Таня Китик, Станка Калева, Виолета Драганова, наследникът на Каравеловия род – Марек Каравелов, кметът на село Ослен Криводол, хотелиерката Милена Иванова, режисьорът Ники Станчев, дизайнерката на Киара Фешън Гергана Апостолова и други.

Учените от БАН, които създадоха българската ваксина срещу Ковид 19, бяха подкрепени от българи от цял свят, които се подписаха в петиция до управляващите, с настояване да бъде финансиран българският проект. Те са категорични, че имат доверие само на българските учени и на ваксината, която е създадена в БАН.

Линк към петицията –
https://www.peticiq.com/sars_covid_19______-

Материалът Първата книга за Ковид 19 откри дарителската кампания за българската ваксина е публикуван за пръв път на НОВИНИ.