Смятате да започнете свой бизнес?

Новата година е пред вас и имате перфектната възможност да се фокусирате върху целите си и да превърнете мечтите в реалност. Все повече жени стават собственици на свой малък бизнес. Ето пет важни стъпки към успеха на предприемачите.

1.Живейте според средствата си и не се притеснявайте да започнете с нещо малко.
Една от основните причини за начален неуспех е недостатъчният капитал. Гледайте реалистично на финансовите си възможности и не се опитвайте да предприемате нещо, което не е по джоба ви. Намерете креативни начини да финансирате бизнеса си – например работете от вкъщи, търгувайте на разменни начала с продавачите и използвайте влиянието на социалните медии и връзки за маркетинга.

2. Не се спирайте върху най-малко приятните задачи.
Като предприемач ще се наложи да играете много роли. Но това не означава, че ще се наслаждавате или справяте отлично във всеки аспект от бизнеса си. Някои задачи (като воденето на счетоводството или поддържането на сайт) са огромен разход на време и нерви. Преценете къде не се справяте добре и потърсете алтернатива – наемете някого или помолете приятел или член на семейството да помага. Така ще освободите време за други важни дейности, с които се справяте много по-добре.

3. Научете се да казвате „не”.
Знаете ли, че думата „не” може да представлява цяло изречение? Въпреки че не е приятно, е абсолютно необходимо да се научите да отказвате. Просто запомнете, че всеки път, когато казвате „да” на някого, казвате „не” на себе си и приоритетите си. За да бъдете успешен предприемач, трябва да се научите да поставяте граници и да отказвате да поемате ангажименти, които само губят времето ви. Запомнете, че трябва да поставите като приоритет времето си!

4. Не пренебрегвайте бюрокрацията.
Безспорно това е най-досадната част от поддържането на собствен бизнес, но не пренебрегвайте юридическите аспекти. Много собственици на дребен бизнес избират да основат ООД, или дружество с ограничена отговорност, за да предпазят личните си спестявания и имущество от всякаква отговорност. Добавянето на ООД към името на компанията повишава статута й в очите на някои клиенти и партньори. Преди беше скъпо и времеемко да се кандидатства за ООД, но вече нещата се промениха. Затова отделете време да го направите.

5. Не забравяйте да отпразнувате всеки успех.
Пътят пред всеки предприемач е вълнуващ и почти винаги малко неравен. Обаче не забравяйте да се радвате на всеки успех, без значение колко малък е. Тези малки празници ще ви помогнат да останете вдъхновени. Не пропускайте да се потупвате поощрително по гърба от време на време.